Juridische dienstverlener kwetsbaar voor criminelen

Alle juridische dienstverleners lopen tijdens het werk het risico om door criminelen te worden gebruikt of misbruikt. Criminelen maken dan ook gebruik van de diensten van advocaten en notarissen voor het witwassen van illegaal verdiende inkomsten. Dit blijkt uit een rapport van de Financial Action Task Force (FATF), de intergouvernementele organisatie die zich bezighoudt met de mondiale bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering.

De kwetsbaarheden zitten volgens het rapport ‘Moneylaundering and terroristfinancing vulnerabilities of the legal professional' bij het gebruiken van de derdengeldenrekening, vastgoedtransacties, het oprichten van bedrijven of holdingmaatschappijen, het besturen van bedrijven, het introduceren van klanten bij derden en bij het optreden van de juridische dienstverlener in geschillen.

Rode vlaggen
Het doel van het rapport was om vast te stellen op welke wijze juridische dienstverleners betrokken kunnen zijn bij witwassen. Daarnaast moesten er indicatoren voor verdachte transacties, zogenoemde ‘rode vlaggen' worden vastgesteld. Het FATF-rapport bevat 42 rode vlaggen om te beoordelen of er sprake is van een cliënt die wil witwassen. Als er een rode vlag opduikt, heeft de juridische professional een onderzoeksplicht. Daarnaast kunnen de indicatoren worden gebruikt door de toezichthouder op de meldplicht, de FIU en door de autoriteiten belast met opsporing en vervolging.

Functioneel Parket
Het rapport is tot stand gebracht door een projectgroep onder leiding van Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Voor Nederland was het voorzitterschap in handen van het Functioneel Parket.

Verder in het nieuws

Aantal testamenten in de lift

Steeds meer mensen gaan naar de notaris voor een testament. Dat blijkt uit de factsheet testamenten. In het tweede kwartaal van 2019 zijn 10.906 meer testamenten bij het Centraal Testamentenregister (...