Juridische Poort: wat doet de notaris in 2025? (video)

‘Jullie verkopen vertrouwen, dat mag wat kosten. Dus laat je niet verleiden de goedkoopste te zijn’, dit zei Tweede Kamerlid Chris van Dam (CDA) tijdens de Juridische Poort donderdag 31 oktober van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). De bijeenkomst in Perscentrum Nieuwspoort ging dit keer over de toekomst van de notaris. Maar wat vindt men op straat van de toekomstige dienstverlening van de notaris? De redactie vroeg het voorbijgangers in Den Haag (3:27 min).

De maatschappij verandert en de digitalisering is niet meer te stoppen. Hoe beïnvloedt dit het werk en de positie van de notaris? En wat betekenen deze ontwikkelingen voor de vaardigheden van de notaris? Deze vragen stonden centraal tijdens de Juridische Poort van 31 oktober. Dit vanwege het themajaar van de KNB, dat draait om de toekomst van het notariaat en moet resulteren in een nieuwe strategie voor 2020-2025. Zo’n dertig (kandidaat-)notarissen spraken hierover met drie politici.

Poortwachtersfunctie
Maarten Groothuizen (D66) raakte een gevoelige snaar. Hij vond dat de leesbaarheid van de akte voor verbetering vatbaar is. Jeroen van Wijngaarden (VVD) steunde de oproep om de notaris meer middelen te geven om zijn poortwachtersfunctie beter te vervullen en bood aan zich daarvoor sterk te maken.

Juridische Poort toekomst notaris1.JPG

Verder in het nieuws

Minister wil legitieme portie niet afschaffen

Sander Dekker, de minister voor Rechtsbescherming, ziet geen dringende noodzaak om de legitieme portie te schrappen. Dat antwoordt hij op vragen van Vera Bergkamp (D66). Volgens een door haar aangehaa...