Kamerleden reageren op wetsvoorstel kwaliteitsfonds

De Tweede Kamer is positief over het kwaliteitsfonds dat het notariaat wil oprichten. Uit dit fonds kunnen kosten voor de overname van zwevende protocollen en tekorten op de derdenrekening worden vergoed. In de eerste schriftelijke ronde van de behandeling van het wetsvoorstel stelden VVD, CDA, D66, GL en SP vragen.

Het CDA wil weten wat de oorzaak is van de toename van het aantal problemen – voornamelijk van financiële aard met betrekking tot de gelden van cliënten en de bedrijfsvoering van de notaris - in het notariaat. En hoe vaak komt het voor dat een notaris eigen tekorten niet kan aanvullen? De SP vraagt aan welke eisen een notaris moet voldoen om een beroep te doen op het fonds.

Kosten voor klant
Het CDA, SP en GroenLinks willen van de minister weten in hoeverre het fonds leidt tot hogere kosten voor de klant van de notaris. En zullen door de kostenstijging mensen minder snel zaken gaan regelen bij de notaris, vraagt GroenLinks zich af.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid buigt zich nu over deze vragen en komt met antwoorden. De KNB heeft hulp aangeboden bij het beantwoorden van specifieke vragen. 

Verder in het nieuws

Het jaar 2021 samengevat in een jaaroverzicht

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) is in 2021 op allerlei manieren bezig geweest het notariaat futureproof te maken – en te houden. Zo is er een Reflectie Instrument voor (kandidaat-)no...

Invoering Omgevingswet mogelijk verder uitgesteld

De invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2023 staat op losse schroeven. De reden: de Eerste Kamer heeft de stemming over deze ingangsdatum uitgesteld. De senatoren vrezen namelijk voor software-...