'Niet alleen dokter helpt mensen, notaris doet dat ook'

De KNB verwelkomt doorlopend nieuwe leden. Wie zijn die mensen die kiezen voor een loopbaan in het notariaat? Waarom hebben ze voor dit vak gekozen en wat zijn hun verwachtingen? Iedere maand zetten wij een kersverse kandidaat-notaris in de schijnwerpers. Deze keer: Jet Adang.

Wilde je altijd al werken in het notariaat?
“Na de middelbare school wist ik niet wat ik wilde. Het werd HBO-rechten en na het halen van mijn propedeuse stroomde ik door naar de Radboud Universiteit. Ik houd van in de boeken zitten en voelde me daar beter op mijn plek. Welke richting ik moest kiezen wist ik niet. Daarom kreeg ik een boekje van mijn ouders van Johan Nebbeling: Het geheim van de notaris. De verhalen erin ontroerden me en ik wist: dit wil ik. Zo ben ik notarieel recht gaan studeren.”

Hoe kwam je terecht bij het kantoor waar je nu werkt?
“Na het halen van de theoretische vakken wilde ik ook meer gevoel van de praktijk krijgen. Ik stuurde een open sollicitatie naar Van Weeghel Doppenberg Kamps Notarissen in Doetinchem. Daar werd ik aangenomen als werkstudent en na mijn afstuderen kon ik blijven. En niet alleen ik. Mijn tweelingzus studeerde ICT, maar dat was het niet helemaal voor haar. Ze zag wat ik deed en is nu ook begonnen aan notarieel recht. En ze loopt hier ook rond op kantoor. We lijken sprekend op elkaar, dus dat is best grappig. En soms verwarrend voor de collega’s.”

Hoe beleef je de overgang van de theorie naar de praktijk?
“Na mijn afstuderen voelde het alsof er ineens veel meer van me werd verwacht, terwijl dat natuurlijk niet zo is. Ook de partner op kantoor stelde me hierin gerust. Het is een fijn kantoor waar mensen graag met me meedenken. Ik loop mee met een ervaren kandidaat-notaris en zit veel bij gesprekken met cliënten. Ik weet dat ik de stof beheers, maar zelf voer ik nog geen besprekingen. Dat vind ik nog spannend, maar dat komt vast goed.
Tijdens je studie heb je geen idee hoe het er in de praktijk aan toegaat. Het zou goed zijn als iedereen dan al met de praktijk kennis kan maken. Ook het contact met cliënten is nieuw, net als de soms moeilijke gesprekken met nabestaanden als een dierbare is overleden. In gespreksvoering heb ik nooit les gehad, dat had ik wel gewild. Er komt zoveel bij kijken!”

Wat vind je leuk aan het werk?
“Ik dacht vroeger dat je alleen mensen kon helpen bij de politie of in de zorg, maar dat kan hier ook. Het is een mooi idee dat je in elke levensfase iets voor iemand kan betekenen, van geboorte tot overlijden. Dat maakt het werk ook heel gevarieerd. Mensen vertrouwen je hun verhaal toe en ik vind het leuk om te puzzelen op een akte. Het is ook heel dankbaar werk. Als je mensen hebt geholpen en ze zijn gerustgesteld en ontlast, bijvoorbeeld na een nalatenschap, dan geeft dat me veel voldoening.”

Jet Adang met wit

Verder in het nieuws

Onrechtmatig gebruik titel 'notaris' niet toegestaan

De titel notaris is beschermd en mag dus niet door iedereen gebruikt worden. De KNB heeft geconstateerd dat een ontzette notaris zich wel als zodanig heeft uitgegeven en spande een kort geding aan. De...

Uitdagingen voor het notariaat in Caribisch Nederland

Om een beter beeld te krijgen van de uitdagingen waar het notariaat in Caribisch Nederland voor staat, heeft de KNB op uitnodiging van het ministerie van Justitie en Veiligheid vorige week een werkbez...

8 procent meer akten in tweede kwartaal

Het totale aantal door notarissen gepasseerde akten in het tweede kwartaal van dit jaar ligt 8 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. In totaal zijn er in april, mei en juni ruim 459.000 ak...