Notariële ketenpartners komen met voorstel introductie ‘Opstalrecht duurzaam’

Hoe kun je een opstalrecht vastleggen voor een warmtepomp of zonnepanelen? Dat staat in het voorstel tot introductie van het ‘Opstalrecht duurzaam’ in de Basisregistratie Kadaster (BRK). Het voorstel is tot stand gekomen met inbreng van het Kadaster, de Rijksuniversiteit Groningen, Olenz notarissen en de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

Bij het verduurzamen van een gebouw door het aanbrengen van bijvoorbeeld een warmtepomp, een Warmte Koude Opslaginstallatie of zonnepanelen wordt vaak een opstalrecht gevestigd voor de financier, verhuurder of exploitant van de installatie. Die opstalrechten kunnen nu in de BRK op verschillende manieren worden geregistreerd: als ‘normaal’ opstalrecht of als ‘opstalrecht nutsvoorziening’. Hierdoor is het duurzame karakter van een opstalrecht vaak niet voldoende herkenbaar. Door het voorstel wordt de herkenbaarheid van een dergelijke duurzame installatie in de BRK vergroot.

Vergroten inzichtelijkheid
Met de voorgestelde wijziging van het Kadasterbesluit zou een opstalrecht voor een duurzame installatie in de BRK herkenbaar zijn, waardoor de inzichtelijkheid van de BRK wordt verbeterd. Een eenvormige aanduiding van opstalrechten in de BRK met betrekking tot duurzame installaties vereenvoudigt het financieringstraject en vermindert transactiekosten door onmiddellijk zichtbaar te maken waarop het opstalrecht betrekking heeft.

Verder in het nieuws

Aantal gepasseerde akten blijft dalen

In mei passeerden notarissen minder akten dan in dezelfde maand vorig jaar: 142.000 tegenover ruim 160.000 in mei 2022. Daarmee blijft de daling van het aantal gepasseerde akten voortduren. Met name h...

Startersvrijstelling in 2022 minder gebruikt

Minder woningkopers hebben in 2022 gebruik gemaakt van de startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting. In 2021 is 105.000 keer een beroep gedaan op deze vrijstelling, in 2022 daalde dit aantal n...