KNB-Ledenraad akkoord met gebruik NotarisID voor notariële transacties

De ledenraad van de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie (KNB) heeft woensdag 15 september ingestemd met de uitrol van NotarisID binnen het notariaat en met de daarvoor benodigde financiering. Met deze uitrol kan het middel worden toegepast bij notariële transacties. Van een commerciële uitrol is vooralsnog geen sprake. Daarover zal in de loop van 2022 worden besloten.

Technisch is NotarisID gereed. Evert-Jan Nooter van IDNH gaf tijdens de ledenraad een presentatie over de ontwikkelingen tot nu toe. Hij benadrukte dat NotarisID zich onderscheidt van andere middelen vanwege de fysieke identificatie bij de notaris. Ook de combinatie van identificeren én ondertekenen op eIDAS niveau hoog is onderscheidend. Voor de digitale oprichting van de bv (DOBV) en de digitale akte is de beschikbaarheid van middelen op dit niveau essentieel. Daarmee past het middel goed in de strategische visie.

Certificering
Aan de ledenraad is het proces van het aanmaken en uitreiken van het middel live gedemonstreerd. Hiervoor is gebruikgemaakt van een testomgeving. IDNH focust nu op afronding van de certificering van NotarisID eind dit jaar. Daarmee is plaatsing op de Europese lijst van Trusted Service Providers mogelijk en kan de productie-omgeving officieel in gebruik genomen worden.

Verder in het nieuws

Strengere eisen voor Landsadvocaat

Op basis van adviezen van deskundigen stelt het kabinet strengere eisen aan de relatie tussen de Staat en landsadvocaat Pels Rijcken. Aanleiding is de grootschalige fraude door de oud-bestuursvoorzitt...