Michiel van Nispen (SP) komt met initiatiefnota voor sociaal notariaat

Mensen willen soms wel naar de notaris, maar hebben daar niet het geld voor. Daarom is het volgens Tweede Kamerlid Michiel van Nispen (SP) logisch dat er naast de sociale advocatuur een sociaal notariaat komt. Daarvoor heeft hij maandag een initiatiefnota ingediend.

Volgens Van Nispen is de notaris om verschillende redenen niet toegankelijk voor een groot deel van de Nederlandse bevolking. Zo weten sommige mensen niet wat de notaris voor hen kan betekenen. Of ze hebben een taalachterstand, een verstandelijke beperking of een gebrek aan financiële middelen. Terwijl het voor deze mensen, net als voor iedereen, wel belangrijk is om zaken goed vast te leggen of juridisch advies te krijgen.

Sociaal notaris
Daarom komt Van Nispen met de initiatiefnota 'Op naar een sociaal notariaat'. Hij heeft een notariaat voor ogen dat toegankelijk is voor iedereen. De sociaal notaris zit volgens het plan van Van Nispen bij voorkeur in een wijk waar veel mensen wonen die niet automatisch een notariskantoor binnenlopen. Daar kan de notaris voor mensen met een kleinere portemonnee aktes opstellen en laagdrempelig advies geven.

Druk op rechtspraak

Omdat juridische geschillen kunnen worden voorkomen door zaken vooraf goed vast te leggen, zal de druk op de rechtspraak afnemen, aldus Van Nispen. De Koninklijke Notariële beroepsorganisatie (KNB) ziet dit ook zo en is blij met dit initiatief. De beroepsorganisatie vindt dat het notariaat toegankelijk moet zijn voor iedereen, werkt daar zelf ook aan en vindt dat (een deel van de) notariële dienstverlening onder de rechtsbijstand zou moeten vallen. Hoe dat er precies uit moet gaan zien, is nog onderwerp van gesprek.

Verder in het nieuws

Financiën: meld opmerkelijke belastingconstructies

Het ministerie van Financiën gaat het hele belastingstelsel tegen het licht houden om opmerkelijke belastingconstructies in kaart te brengen. Daarbij roept het ministerie de bevolking op dergelijke co...

Kamervragen over uitspraak UBO-register

Het Europese Hof van Justitie oordeelde deze week dat niet iedereen toegang mag krijgen tot informatie over de uiteindelijke belanghebbenden (UBO’s). Tweede Kamerleden Chris Stoffer (SGP) en Eelco Hei...