Minder huwelijken, meer huwelijkse voorwaarden

Het aantal huwelijkse voorwaarden neemt weer toe. In het eerste kwartaal van 2019 zijn 13 procent meer huwelijkse voorwaarden gemaakt dan hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dit is te zien in de factsheet akten van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

Het aantal huwelijken en geregistreerd partnerschappen is juist afgenomen als je het eerste kwartaal van 2019 vergelijkt met dat van 2018. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nieuwe wet
In 2018 daalde het aantal huwelijkse voorwaarden nog. In heel 2018 zijn 4.774 minder huwelijkse voorwaarden gemaakt dan in 2017: een daling van bijna 30 procent. De daling van het aantal huwelijkse voorwaarden leek een gevolg van de nieuwe wet beperkte gemeenschap van goederen die 1 januari is ingegaan. Toekomstige echtgenoten weten de gang naar de notaris nu weer beter te vinden. De Nederlandse vereniging voor burgerzaken (NVvB) doet vanwege deze cijfers nader onderzoek naar deze trend. De vereniging vraagt medewerkers van burgerzaken wat hun ervaring is en hoe de voorlichting hierover is.

Beschikking des doods
Ook cijfers van het Centraal Testamentenregister laten een stijging zien. Hierin worden huwelijkse voorwaarden ingeschreven waarin een beschikking des doods is opgenomen. Dat zijn bepalingen die pas gelden als één van de echtgenoten overlijdt. Het aantal steeg van 557 in 2018 naar 669 in 2019, een stijging van 17 procent.

Bekijk alle factsheets

Verder in het nieuws

Aantal testamenten in de lift

Steeds meer mensen gaan naar de notaris voor een testament. Dat blijkt uit de factsheet testamenten. In het tweede kwartaal van 2019 zijn 10.906 meer testamenten bij het Centraal Testamentenregister (...