Minder scherpe daling aantal akten

De dalende trend van het aantal gepasseerde akten in het notariaat lijkt iets af te vlakken. In de eerste 7 maanden van dit jaar was telkens een daling te zien van ruim 10 procent ten opzichte van vorig jaar, in augustus bleef die daling beperkt tot 7 procent. Notarissen passeerden de afgelopen maand in totaal 130.000 akten, 9.000 minder dan in augustus 2022. Opnieuw zijn de hypotheekakten daarvan de belangrijkste oorzaak.

Testamenten en vooral levenstestamenten blijven het onverminderd goed doen met een plus van respectievelijk 10 en 19 procent. Na een slechte start in het eerste kwartaal blijft het aantal nieuwe bv’s sindsdien toenemen. Afgelopen maand bedroeg die stijging 9 procent.

Hypotheekakten
Hoewel het aantal hypotheekakten opnieuw fors minder was dan in dezelfde maand vorig jaar, was de afname minder groot dan eerdere maanden. In augustus passeerden notarissen 28 procent minder hypotheekakten. In voorgaande maanden lag dat percentage meestal boven de 40 procent. Ook het aantal overdrachtsakten nam af (met 9 procent) en ook dit percentage ligt voor het eerst dit jaar onder de 10 procent.

Verder in het nieuws

Nieuwe podcast: De vastgoednotaris als poortwachter

Witwasconstructies, ABC-transacties en katvangers: ze komen allemaal aan bod in de nieuwe podcast 'De vastgoednotaris als poortwachter'. Onder meer Robert Helder (Universiteit Utrecht), Dirk Kolkman (...

Notaris vertrekt voor fietstocht van 3 maanden

Vrijdag trekt notaris Ellen van Pelt de deur van haar kantoor in Assen achter haar dicht. Maandag springt zij op haar fiets voor een tocht van 3 maanden. Waar die haar gaat brengen weet zij nog niet, ...