Minister van Justitie Oezbekistan bezoekt KNB

De minister van Justitie van Oezbekistan, Ruslanbek Davletov, ziet de voordelen van het peerreviewsysteem van het Nederlandse notariaat. Dat zei hij woensdag tijdens een bezoek van een Oezbeekse delegatie aan de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

Aanleiding voor het bezoek is een grote wijziging van het notariële systeem in Oezbekistan. Met ingang van 1 januari 2020 zijn er naast staatsnotarissen ook private notarissen. Dit moet zorgen voor een beter bereikbaar notariaat, het afschaffen van wachtrijen voor notariskantoren en meer gemak voor burgers. Ook is een Notariskamer ingevoerd, een beroepsorganisatie waarvan alle notarissen lid moeten worden. Oezbekistan, een land met ruim 33 miljoen inwoners, heeft 895 notarissen verdeeld over 611 kantoren.

Auto’s
Maar dat is nog niet alles. Voor een aantal transacties is de verplichte notariële akte afgeschaft, zoals een notariële volmacht voor familieleden om in elkaars auto’s te mogen rijden. Tegelijkertijd zijn enkele nieuwe akten ingevoerd en is het dankzij een videoverbinding toegestaan om notariële diensten op afstand mogelijk te maken. Omdat notarissen in de landelijke regio’s niet genoeg verdienen, komt er een fonds dat de private notarissen gaan vullen. Daarmee kunnen de staatsnotarissen worden gefinancierd.

Kwaliteit
Een zorg van de minister is de kwaliteit van het notariaat. Hoe weet je of iemand geschikt is om notaris te worden. En of een notaris zijn werk wel goed doet? De minister was geïnteresseerd in de Nederlandse procedure om notaris te worden via de Commissie toegang notariaat. Ook het systeem van peerreviews sprak hem aan en daarover wilde hij graag meer weten.

Delegatie Oezbekistanv.l.n.r.: Lineke Minkjan (KNB), Ruslanbek Davletov (minister van Justitie Oezbekistan), Nick van Buitenen (voorzitter KNB) en Annerie Ploumen (bestuurslid KNB)

Verder in het nieuws

Nieuwe regels bestuur en toezicht rechtspersonen

De Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR) treedt op 1 juli in werking. De hierin opgenomen wetswijzigingen hebben gevolgen voor het notariaat en de statuten van bestaande en nieuwe verenigingen...

Minister ondersteunt Zorgeloos Vastgoed

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Kajsa Ollongren, steunt Zorgeloos Vastgoed. Dit is het samenwerkingsverband tussen verschillende partijen die betrokken zijn bij het kopen va...

Particulieren voldoende beschermd bij grondhandel

Het kabinet vindt dat notarissen particulieren voldoende beschermen tegen risico’s bij grondinvesteringen. Dat blijkt uit de antwoorden van de minister van Financiën, Wopke Hoekstra, op schriftelijke ...