Nederland in bestuur CNUE

KNB-voorzitter Annerie Ploumen vertegenwoordigt Nederland komend jaar in het bestuur van de Raad van de notarissen in Europa, de CNUE. De nadruk ligt tijdens deze bestuursperiode op Europese samenwerking: solidair komt voor solitair.

De laatste algemene vergadering van het jaar van de CNUE, op 8 en 9 december in Brussel, stond in het teken van 2023. Deelnemers uit de 22 Europese notariaten kozen een nieuwe voorzitter, vicevoorzitter en de raad van bestuur voor het jaar 2023. De Duitse notaris Peter Stelmaszczyk werd unaniem verkozen tot president. De voorzitter van de Litouwse kamer van notarissen, Marius Stračkaitis, werd eveneens unaniem verkozen tot vicevoorzitter. Samen met Nederland zijn ook Hongarije, Spanje, Griekenland en Slowakije toegetreden tot het bestuur.

Prioriteiten
Inkomend voorzitter Stelmaszczyk schetste in zijn inaugurele rede de prioriteiten van het Europese notariaat voor het komende jaar. Het benadrukken van de toegevoegde waarde van het notariaat voor de samenleving moet op de voorgrond blijven. Daarnaast zijn - met het oog op de Europese verkiezingen in 2024 - de wetgevingstrajecten inzake antiwitwassen, digitalisering van het beroep, het vennootschapsrecht en de bescherming van de kwetsbaren in de samenleving in 2023 van groot belang. Ten slotte sprak hij zijn steun uit voor Oekraïne en de wederopbouw van het land.

Presentaties
Naast de verkiezingen stond ook een presentatie van de projecten die zijn bedacht door de teams van de 1e editie van de Notaries of Europe Hackathon, op 21 en 22 november 2022 in Rome , op het programma. De ideeën waren talrijk en inspirerend, zoals een veilige online tool voor uitwisselingen met cliënten, uitwisseling van informatie ter bestrijding van witwassen en een applicatie om de identiteit van een buitenlandse notaris te verifiëren.

Projecten
Na deze presentaties werden de projecten die door de CNUE in samenwerking met de Europese Commissie werden uitgevoerd, belicht: de ontwikkeling van het Europees Notarieel Netwerk, het programma van opleidingsseminars voor Europese notarissen en de creatie van een praktisch handboek over Oekraïens recht voor notarissen. In dit kader werd de lancering aangekondigd van een online opleidingsplatform en de vernieuwing van de website ‘Couples in Europe’.

Verder in het nieuws

Nieuwe podcast: De vastgoednotaris als poortwachter

Witwasconstructies, ABC-transacties en katvangers: ze komen allemaal aan bod in de nieuwe podcast 'De vastgoednotaris als poortwachter'. Onder meer Robert Helder (Universiteit Utrecht), Dirk Kolkman (...

Notaris vertrekt voor fietstocht van 3 maanden

Vrijdag trekt notaris Ellen van Pelt de deur van haar kantoor in Assen achter haar dicht. Maandag springt zij op haar fiets voor een tocht van 3 maanden. Waar die haar gaat brengen weet zij nog niet, ...