Notariaat benadrukt rol notaris bij digitale nalatenschap

Wensen rondom de digitale nalatenschap kunnen nu al in een testament worden opgenomen. Een executeur die hierin is aangewezen zou dan bijvoorbeeld na iemands overlijden de WhatsApp-gesprekken van diegene kunnen wissen. Dit zei notaris Jos Hofstee woensdag tijdens een rondetafelgesprek met Tweede Kamerleden over dit onderwerp. Hij zat daar namens de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

Bij het rondetafelgesprek over de digitale nalatenschap waren verschillende experts aanwezig. Door het samenbrengen van deze experts willen Tweede Kamerleden Monica den Boer (D66) en Jan Middendorp (VVD), initiatiefnemers op dit onderwerp, hun kennis over dit onderwerp vergroten.

Uitvaartondernemers
De vraag rees of de digitale nalatenschap niet buiten de notaris om geregeld kan worden. Alle aanwezigen waren het er in ieder geval over eens dat er wel iets moet worden geregeld: voorlichting en/of een wetswijziging. Uitvaartondernemers zien ook een rol voor zichzelf weggelegd als het gaat om voorlichting over de digitale nalatenschap. Zij willen hierbij dan hulp van de overheid.

Bewustwording
D66 en VVD willen waarschijnlijk wetgeving die het voor nabestaanden mogelijk maakt toegang te krijgen tot de social media-accounts van een overledene. Hoewel de digitale nalatenschap van mensen volgens hen steeds groter wordt, staat daarover niets in de wet. Erfgenamen of de executeur moeten kunnen besluiten wat er met accounts gebeurt. Daarnaast moet worden gewerkt aan de bewustwording bij mensen. De politieke partijen kijken nu of wetgeving echt nodig is. Deze zomer was de KNB al informeel in gesprek geweest met D66 over dit onderwerp.

Op notaris.nl, de consumentenwebsite van de KNB, worden op een speciale pagina over digitale nalatenschap de mogelijkheden uitgelegd en tips gegeven.

Verder in het nieuws

Onrechtmatig gebruik titel 'notaris' niet toegestaan

De titel notaris is beschermd en mag dus niet door iedereen gebruikt worden. De KNB heeft geconstateerd dat een ontzette notaris zich wel als zodanig heeft uitgegeven en spande een kort geding aan. De...

Uitdagingen voor het notariaat in Caribisch Nederland

Om een beter beeld te krijgen van de uitdagingen waar het notariaat in Caribisch Nederland voor staat, heeft de KNB op uitnodiging van het ministerie van Justitie en Veiligheid vorige week een werkbez...

8 procent meer akten in tweede kwartaal

Het totale aantal door notarissen gepasseerde akten in het tweede kwartaal van dit jaar ligt 8 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. In totaal zijn er in april, mei en juni ruim 459.000 ak...