'Notariaat voorkomt uiteenvallen rechtssysteem'

Het notariaat is als een vaccin, het voorkomt dat het rechtssysteem uit elkaar valt. Zo verwoordde uittredend CNUE-voorzitter Ádám Tóth de rol van het notariaat in Europa tijdens een digitale bijeenkomst van de CNUE over de toekomst van Europa.

De bijeenkomst was georganiseerd naar aanleiding van de conferentie over de toekomst van Europa. Dit is een initiatief van het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie. Het doel: burgers en maatschappelijke partijen zoals het notariaat inspraak geven om te kunnen komen tot aanbevelingen voor de Europese Unie om aan het Europa van morgen te bouwen. Er zijn hiervoor in Europa 4.000 bijeenkomsten georganiseerd met bij elkaar 290.000 deelnemers. De Raad van notarissen in Europa (CNUE) heeft daarvoor concrete voorstellen (pdf, 108 kB) opgesteld, gebaseerd op het dagelijks werk van 45.000 Europese notarissen en hun 200.000 medewerkers.

Rol van het notariaat
Vertegenwoordigers van de Europese instellingen, zoals Eurocommissaris van Justitie Didier Reynders, spraken op 7 december tijdens de CNUE-bijeenkomst over de rol van het notariaat in de rechtstaat. De vice-voorzitter van het Europees Parlement, Vera Jourova, sprak over het contact met de burgers. 'You are the face of justice to the people.' In de eerste sessie werden ook verschillende voorstellen van de CNUE besproken.

Big Tech
Verschillende sprekers riepen namens consumenten de Europese Commissie op voldoende tegenmacht te organiseren tegen de steeds invloedrijker wordende Big Tech companies. Denk daarbij aan Google, Amazon en Facebook. De president van de Bundesnotarkammer Jens Bormann stelde dat internet door het mondiale karakter in het voordeel is van monopolisten en dat deze positie het mogelijk maakt dat ze zich onttrekken aan de regels van de rechtstaat. Als voorbeeld noemde hij dat door leveringsvoorwaarden conflicten intern en dus buiten het publieke juridisch domein worden gehouden. Ook eigen cryptomunten en identificatiediensten zijn als voorbeelden genoemd. De Duitse president eindigde met de oproep dat de rule of law ook online door staten of de Europese Unie moeten blijven worden gewaarborgd.

Digitalisering van het recht
Ook de specifiek notariële ontwikkelingen op het gebied van digitalisering kwamen aan bod tijdens de bijeenkomst. De pandemie heeft de digitalisering van de notariële werkzaamheden versneld. Verschillende notariaten lichtten toe hoe diverse processen zijn gedigitaliseerd. Veel aandacht werd gevraagd voor de noodzaak van notariële diensten ten behoeve rechtszekerheid en hoe dit nu en in de toekomst te waarborgen, voor iedereen.

Verder in het nieuws

Uitdagingen voor het notariaat in Caribisch Nederland

Om een beter beeld te krijgen van de uitdagingen waar het notariaat in Caribisch Nederland voor staat, heeft de KNB op uitnodiging van het ministerie van Justitie en Veiligheid vorige week een werkbez...

8 procent meer akten in tweede kwartaal

Het totale aantal door notarissen gepasseerde akten in het tweede kwartaal van dit jaar ligt 8 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. In totaal zijn er in april, mei en juni ruim 459.000 ak...

Aantal meldingen ongebruikelijke transacties gestegen

Vorig jaar zijn meer dan 2 miljoen ongebruikelijke transacties gemeld. In 2022 lag het aantal gemelde ongebruikelijke transacties net onder de 2 miljoen. Het aantal verdacht verklaarde transacties is ...