Notarissen hebben moeite met vinden opvolger

Notarissen hebben moeite met het vinden van een opvolger. Dit blijkt uit het halfjaarverslag van de peer reviews van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Het gaat hierbij om notarissen met een eigen kantoor zonder dat er andere notarissen werken. Sommige schuiven de beslissing om te stoppen voor zich uit of zijn genoodzaakt hun praktijk te stoppen.

In een aantal gevallen mocht zelfs het inschakelen van een bemiddelingsbureau niet baten. Gezien de forse vraag naar personeel is het onderbrengen van medewerkers bij een ander kantoor op dit moment niet moeilijk. Enkele net startende kantoren konden door afbouw van een praktijk in de buurt zelf gemakkelijker personeel krijgen.

Niet-notariële concurrentie
Een andere ontwikkeling van het afgelopen half jaar is de toename van niet-notariële concurrentie op het vlak van familierecht. Advocaten en vrij gevestigde adviseurs adviseren steeds vaker hierover. Zij organiseren onder andere informatiebijeenkomsten en adviesgesprekken over het levenstestament en sturen de cliënt vervolgens naar een notaris voor de akte. Verschillende keren kwam aan de orde dat hier veel meer voor wordt betaald dan bij de meeste notarissen.

Cijfers
Dit halfjaar werden 109 toetsingen gedaan. 107 daarvan waren normale toetsingen, 2 toetsingen vonden plaats op grote kantoren.

Verder in het nieuws

Minister wil legitieme portie niet afschaffen

Sander Dekker, de minister voor Rechtsbescherming, ziet geen dringende noodzaak om de legitieme portie te schrappen. Dat antwoordt hij op vragen van Vera Bergkamp (D66). Volgens een door haar aangehaa...