Onderzoek naar toegankelijkheid van notariële dienstverlening

De Radboud Universiteit in Nijmegen onderzoekt de toegankelijkheid van de notariële dienstverlening. Dit doet zij in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. De universiteit interviewt voor het onderzoek (kandidaat-)notarissen, stakeholders en belangenorganisaties.

Aanleiding voor het onderzoek is de toezegging van de minister voor Rechtsbescherming, Franc Weerwind, tijdens debatten over juridische beroepen om onderzoek te doen naar de staat van het notariaat en de toegang tot de notariële dienstverlening in het bijzonder. Zo werd tijdens deze debatten opgeworpen of minder draagkrachtigen wel voldoende toegang tot het notariaat hebben en of er geen sociaal notariaat moet komen.

Hoofdvragen
De Radboud Universiteit heeft inmiddels een aantal hoofdvragen opgesteld:

  • Wat is de huidige staat van het notariaat in termen van toegankelijkheid en kwaliteit van de dienstverlening?
  • In hoeverre past het huidige notariaat bij de behoeften aan notariële diensten die leven in de praktijk/de maatschappij?
  • Zijn er verbeteringen nodig of wenselijk ten aanzien van die toegankelijkheid, kwaliteit en behoeften? Is een sociaal notariaat wenselijk?
  • Wat kan worden gezegd over de (mogelijkheden tot) toekomstbestendigheid van het notariaat in relatie tot de toegankelijkheid en kwaliteit voor burgers en ondernemers?

Kwalitatief onderzoek
Voor dit kwalitatieve onderzoek voert de universiteit vanaf september gesprekken met (kandidaat-)notarissen van diverse soorten notariskantoren, relevante stakeholders en belangenorganisaties. Hun gegevens worden anoniem verwerkt. Het onderzoek wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024 afgerond.

Verder in het nieuws

Veel steun in Tweede Kamer voor sociaal notariaat

Veel politieke partijen onderstreepten tijdens het Kamerdebat over Juridische Beroepen het belang van toegang tot het notariaat voor financieel minder draagkrachtigen. Om dit onder de aandacht te bren...

Kabinet pakt ongelijke breukdelengemeenschap aan

Het kabinet wil dat een huwelijksgoederengemeenschap of een finaal verrekenbeding met ongelijke breukdelen gaat leiden tot heffing van schenk- of erfbelasting. Dit blijkt uit de Voorjaarsnota en een i...

Geen maatregelen tegen baby-bv

De staatssecretaris Rechtsbescherming, Teun Struycken, ziet geen redenen om maatregelen te nemen tegen de baby-bv. Het aantal baby-bv's is dermate gering, dat dit geen ingreep in het ondernemingsrecht...

Aantal klachten bij Geschillencommissie blijft gelijk

De Geschillencommissie Notariaat heeft in 2024 ongeveer evenveel klachten van consumenten behandeld als het jaar daarvoor: 61 om 60. De meest genoemde klachten zijn de in rekening gebrachte kosten, de...