Reactie KNB op de invasie van Rusland in Oekraïne

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft met ontzetting en grote zorg kennisgenomen van de invasie van Rusland in Oekraïne. 

De ruim 20 voorzitters van Europese notariële beroepsorganisaties, verzameld in de CNUE (Notaries of Europe) waaronder de KNB, hebben unaniem een resolutie (pdf) aangenomen waarin zij haar afschuw uitspreken over de situatie in Oekraïne. De invasie van Rusland, met steun van Belarus, is een grove schending van de soevereiniteit van Oekraïne; een internationaal erkend onafhankelijk land met democratisch gekozen ambtsdragers.

Samen met mijn Europese collega-voorzitters heb ik deze week gesproken met de voorzitter van de Oekraïense Kamer voor het notariaat Volodomyr Marchenko. In deze zitting heeft de CNUE haar steun uitgesproken voor de Oekraïense bevolking en in het bijzonder voor onze collega’s in het notariaat aldaar.

Het is een ongelooflijk zorgelijke en angstaanjagende ontwikkeling voor de Oekraïners zelf en hun familieleden elders in Europa. Deze Russische inval zet ook de veiligheid in heel Europa op het spel. Vrijheid, veiligheid en rechtsstatelijkheid zijn kernwaarden in ons bestaan. Het is goed om te zien dat de EU hierin eensgezinder lijkt dan ooit.

Het Europese notariaat is een van de hoekstenen van de Europese familie voor recht en rechtszekerheid. Op dit moment is Oekraïne nog geen CNUE-lid. De CNUE voelt grote solidariteit met haar Oekraïense collega-notarissen. De CNUE heeft als politiek signaal het Oekraïense notariaat per direct reeds de 'observer' status gegeven.

Op dit moment wordt in CNUE-verband nagedacht hoe we de nodige steun kunnen bieden aan het notariaat in Oekraïne. Hiervoor is een werkgroep bij de CNUE in het leven geroepen die dit zal coördineren.

Annerie M.J.M. Ploumen
Bestuursvoorzitter van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie

Den Haag, 4 maart 2022

Verder in het nieuws

Biedlogboek moet zorgen voor extra transparantie

De NVM, VBO, Vastgoedpro en de Vereniging Eigen Huis voeren op 1 juli een digitaal biedlogboek in. Kandidaat-kopers die een bod hebben uitgebracht kunnen daarin, na het verstrijken van de bedenktermij...

Vaste Kamercommissie reageert op wetsvoorstel DOBV

Het wetsvoorstel digitale oprichting bv (DOBV) is bestudeerd door de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid van de Tweede Kamer. Verschillende fracties hebben nog enkele vragen. Maar als de reger...

Expertgroep onderzoekt modernisering nv-recht

Opnieuw komt er een consultatie van een nieuwe regeling voor personenvennootschappen. Dit schrijft minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming aan de Tweede Kamer. Ook wil hij een expertgroep vrage...