Samenwerking met studieverenigingen voortgezet

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft het afgelopen collegejaar actief samengewerkt met de 5 notariële studieverenigingen die Nederland telt en samen met hen diverse activiteiten georganiseerd. Komend jaar zet de KNB deze samenwerkingen voort. Daarvoor vinden deze zomer diverse gesprekken plaats met de bestuursleden van deze verenigingen.

Tijdens de studie notarieel recht leggen de studenten een stevige juridische basis voor hun vervolgcarrière. Maar in de praktijk komt er zoveel meer bij kijken. De maatschappij verandert snel en wordt steeds complexer. Cliënten worden mondiger. Dat vraagt om andere competenties. Naast juridische vaardigheden heeft de notariële professional ook meer algemene vaardigheden nodig, zoals empathie en communicatievaardigheden. Om de notariële futureprofs zo goed mogelijk voor te bereiden op hun toekomst in het notariaat, houdt de KNB nauw contact met de universiteiten en de notariële studieverenigingen.

Activiteiten
Zo heeft de KNB afgelopen collegejaar samen met de Utrechtse studievereniging Vevanos een diner georganiseerd voor studenten en kleine en middelgrote kantoren uit de Ring Midden-Nederland. Met de Amsterdamse studievereniging V.I.V.A. organiseerde de beroepsorganisatie een boottocht voor studenten en kleine en middelgrote kantoren uit de Ring Amsterdam. Tijdens de ledendag van de Leidse studievereniging BNSL gaf de KNB, samen met acteursbureau Kapok, door middel van praktijkcasussen een inkijkje in de beroepsopleiding.

Universiteiten
Ook op de universiteiten zorgt de KNB ervoor dat studenten kennis kunnen maken met de praktijk van het notariaat. Niet elke notariële student is immers (actief) lid van een studievereniging. Zo geeft KNB-voorzitter Annerie Ploumen diverse gastcolleges en tijdens open dagen, banenmarkten en trajectkeuzevoorlichtingen geeft de KNB voorlichting. Dit om te laten zien wat het betekent om notaris te zijn en welke maatschappelijke rol de notaris vervult.

Futurepro(o)f
Komend collegejaar breidt de KNB de activiteiten met universiteiten en studieverenigingen verder uit om zoveel mogelijk studenten en leden met elkaar in contact te brengen. De samenwerkingen en activiteiten maken deel uit van het Futurepro(o)f programma, een van de speerpunten van de Strategische Agenda Notariaat 2020-2025. Met dit programma wil de KNB het notariaat positioneren als een aantrekkelijk beroep dat voldoet aan de behoeften en eisen van de moderne maatschappij.

Verder in het nieuws

Onrechtmatig gebruik titel 'notaris' niet toegestaan

De titel notaris is beschermd en mag dus niet door iedereen gebruikt worden. De KNB heeft geconstateerd dat een ontzette notaris zich wel als zodanig heeft uitgegeven en spande een kort geding aan. De...

Uitdagingen voor het notariaat in Caribisch Nederland

Om een beter beeld te krijgen van de uitdagingen waar het notariaat in Caribisch Nederland voor staat, heeft de KNB op uitnodiging van het ministerie van Justitie en Veiligheid vorige week een werkbez...

8 procent meer akten in tweede kwartaal

Het totale aantal door notarissen gepasseerde akten in het tweede kwartaal van dit jaar ligt 8 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. In totaal zijn er in april, mei en juni ruim 459.000 ak...