Belgische en Nederlandse notarissen tekenen overeenkomst

De KNB en de Fednot, onze Belgische evenknie, hebben op 27 november een samenwerkingsovereenkomst getekend. Deze heeft als doel om de samenwerking tussen de notariaten van België en Nederland makkelijker te maken en te versterken.

KNB-voorzitter Annerie Ploumen, voorzitter Katrin Roggeman van de Fednot, KNB-bestuurslid Isabelle Cox en voorzitter Anthony Leleu van de Nationale Kamer van Notarissen in België zetten in het Noord-Brabantse Hoeven hun handtekening onder de overeenkomst. Bij dit feestelijke moment waren Nederlandse en Belgische notarissen uit de grensregio aanwezig.

Toegang voor alle burgers
Meer dan 150.000 Nederlandse staatsburgers wonen en werken in België en meer dan 40.000 Belgische staatsburgers in Nederland. Het is van groot belang dat wij kennis met elkaar delen, zodat we deze mensen goed kunnen blijven bedienen, benadrukte Ploumen. Daarom gaan beide notariaten nu nader samenwerken.

Ervaringen uitwisselen
Ook informeren de KNB en de Fednot elkaar over projecten op nationaal niveau: door bijvoorbeeld ervaringen en best practices uit te wisselen, zowel tussen de beroepsorganisaties als tussen notarissen. Op de bijeenkomst in Hoeven gebeurde dit al: de aanwezige notarissen gingen met elkaar in discussie over het aankoopproces van onroerend goed - met bijzondere aandacht voor de grensoverschrijdende context -, digitalisering en internationaal privaatrecht.

Opleiding
Deze middag werd mede mogelijk gemaakt door het Europees Notarieel Netwerk. Hiermee gaven beide notariaten meteen uitvoering aan het in de samenwerkingsovereenkomst opgenomen voornemen om voor (kandidaat-)notarissen een opleiding te organiseren met de nadruk op Europees recht.

belgen3v.l.n.r. Anthony Leleu, Katrin Roggeman, Annerie Ploumen en Isabelle Cox

Verder in het nieuws

Uitdagingen voor het notariaat in Caribisch Nederland

Om een beter beeld te krijgen van de uitdagingen waar het notariaat in Caribisch Nederland voor staat, heeft de KNB op uitnodiging van het ministerie van Justitie en Veiligheid vorige week een werkbez...

8 procent meer akten in tweede kwartaal

Het totale aantal door notarissen gepasseerde akten in het tweede kwartaal van dit jaar ligt 8 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. In totaal zijn er in april, mei en juni ruim 459.000 ak...

Aantal meldingen ongebruikelijke transacties gestegen

Vorig jaar zijn meer dan 2 miljoen ongebruikelijke transacties gemeld. In 2022 lag het aantal gemelde ongebruikelijke transacties net onder de 2 miljoen. Het aantal verdacht verklaarde transacties is ...