Stijging ingeschreven levenstestamenten het hoogst in Friesland

In het derde kwartaal zijn er 20.561 levenstestamenten geregistreerd in het Centraal Levenstestamentenregister (CLTR). Het aantal ingeschreven levenstestamenten is in alle provincies gestegen. In Friesland het meest: 89 procent. Dit blijkt uit de factsheet testamenten (pdf).

Landelijk zien we het levenstestament op plaats vier van meest gepasseerde akten in het Centraal Digitaal Repertorium (CDR). De top drie bestaat uit levering onroerend goed/beperkt recht, hypotheek en testament.

Meer akten
In het derde kwartaal zijn er 382.821 akten gepasseerd in het notariaat. Dit zijn er  ongeveer 30.000 meer dan een jaar eerder. Gemiddeld komt dit op 4.161 akten per dag. Zuid-Holland neemt 20 procent van alle akten voor zijn rekening.

Medewerkers
De meeste kandidaat-notarissen zijn 27 jaar. 76 procent daarvan is vrouw. In Noord-Holland zien we de meeste kandidaat-notarissen: 557. Dat zijn er bijna drie per vestiging. In Zeeland werken de minste kandidaat-notarissen: twintig. Ongeveer één per vestiging. Het aantal overige medewerkers stijgt flink. Er werken nu vijfhonderd personen meer op een notariskantoor vergeleken met vorig jaar.

Bekijk alle factsheets

 

Verder in het nieuws

Minister wil legitieme portie niet afschaffen

Sander Dekker, de minister voor Rechtsbescherming, ziet geen dringende noodzaak om de legitieme portie te schrappen. Dat antwoordt hij op vragen van Vera Bergkamp (D66). Volgens een door haar aangehaa...