Strengere eisen voor landsadvocaat

Op basis van adviezen van deskundigen stelt het kabinet strengere eisen aan de relatie tussen de Staat en landsadvocaat Pels Rijcken. Aanleiding is de grootschalige fraude door de oud-bestuursvoorzitter van het kantoor.

Tom Ottervanger, emeritus hoogleraar Europees Recht en Nederlands mededingingsrecht, en Bob Hoogenboom, hoogleraar forensische bedrijfskunde, adviseren (pdf, 194 kB) onder meer het opnemen van een auditverplichting in het contract tussen Staat en de landsadvocaat. Ook gaan een ervaren Risk & Compliance Officer, een Security Officer en een Financial Officer deel uit maken van het Management Team van Pels Rijcken. Verder wordt het overleg met de landsadvocaat anders ingericht om de communicatie te verbeteren.

Raad van Commissarissen
Behalve deze maatregelen die op korte termijn worden ingevoerd, neemt minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid op basis van het adviesrapport ook maatregelen voor de middellange termijn. Zo wordt er een onafhankelijke Raad van Commissarissen ingesteld. Tevens wordt gekeken naar het advies van Hoogenboom om de advocatuur en het notariaat binnen de landsadvocaat los te koppelen. Voor aanbevelingen op de lange termijn is meer onderzoek nodig, bijvoorbeeld door een commissie van deskundigen.

Verder in het nieuws

Er is veel in het notariaat om positief over te zijn

Het FD heeft vandaag een artikel gepubliceerd over de demografische ontwikkelingen in het notariaat. Daarin ligt de focus op het dalend aantal notarissen en de problemen met bedrijfsopvolging, terwijl...

Notaris Saskia Laseur is Legal Woman of the Year 2023

Notaris Saskia Laseur is verkozen tot Legal Woman of the Year 2023. De jury roemde haar oproep aan andere vrouwelijke juristen om niet terug te schrikken voor nevenfuncties. 'Naast je werk kun je zove...