Subsidie voor mediation per 1 maart 2023

Betalende procespartijen die vanuit de rechtspraak naar mediation zijn verwezen, kunnen daarvoor vanaf 1 maart 2023 subsidie krijgen. Dit houdt in dat zij voor de eerste 2,5 uur van de mediation een startbijdrage krijgen van 150 euro (ex btw) per partij. Voor partijen met recht op toevoeging verandert er niets. 

Met deze subsidie kunnen partijen zelf ervaren of mediation voor hen een passende manier kan zijn om het conflict op te lossen. Financiën vormen dan geen beletsel meer voor deze eerste kennismaking. Na de eerste 2,5 uur rekent de mediator het eigen uurtarief.

Ingeschreven
Notarissen die van deze subsidieregeling gebruik willen maken, moeten als mediator ingeschreven staan bij de Raad voor Rechtsbijstand. Alleen dan kunnen zij verwijzingen vanuit de rechtspraak ontvangen. Vanaf 1 februari kunnen mediators zich voor de regeling aanmelden bij de Raad voor Rechtsbijstand.

Verder in het nieuws

Aantal gepasseerde akten blijft dalen

In mei passeerden notarissen minder akten dan in dezelfde maand vorig jaar: 142.000 tegenover ruim 160.000 in mei 2022. Daarmee blijft de daling van het aantal gepasseerde akten voortduren. Met name h...

Startersvrijstelling in 2022 minder gebruikt

Minder woningkopers hebben in 2022 gebruik gemaakt van de startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting. In 2021 is 105.000 keer een beroep gedaan op deze vrijstelling, in 2022 daalde dit aantal n...