Tweede Kamer akkoord met fusie notarieel pensioenfondsen

De Tweede Kamer heeft gister ingestemd met een fusie tussen Stichting Notarieel Pensioenfonds en Stichting Bedrijfspensioenfonds voor medewerkers in het Notariaat. Een fusie stelt de pensioenfondsen in staat om te komen tot schaalvergroting – en daarmee ook tot kostenbesparingen.

De twee pensioenfondsen willen juridisch fuseren tot één bedrijfstakpensioenfonds, Stichting Pensioenfonds Notariaat (SPN). Om de fusie mogelijk te maken is een wijziging van de Wet op het notarisambt noodzakelijk, daarin staat namelijk dat notarissen verplicht zijn deel te nemen in het beroepspensioenfonds SNPF. Na de fusie is dit echter het bedrijfstakpensioenfonds SPN.

Schaalvoordelen
Met de fusie kan 2,4 miljoen euro per jaar worden gerealiseerd. Deze kostenbesparing zit vooral in de uitvoering zoals governance, bestuursadvisering, accountantscontrole, toezicht, communicatie en administratie. Daarnaast is een besparing te verwachten op het gebied van de vermogensbeheerkosten. Door het bereiken van schaalvoordelen als gevolg van het samenvoegen van het belegd vermogen van beide fondsen en een ‘slimme’ invulling van de beleggingen worden forse besparingen behaald.

Verder in het nieuws

Minister wil legitieme portie niet afschaffen

Sander Dekker, de minister voor Rechtsbescherming, ziet geen dringende noodzaak om de legitieme portie te schrappen. Dat antwoordt hij op vragen van Vera Bergkamp (D66). Volgens een door haar aangehaa...