‘Verenigd Koninkrijk, stel een CTR in’

Het Verenigd Koninkrijk doet er goed aan een officieel Centraal Testamenten Register (CTR) in te stellen. Een CTR garandeert dat de laatste wensen van een overledene worden gerespecteerd en verhoogt de rechtszekerheid. Dat adviseert ARERT, het netwerk van centrale testamentenregisters in Europa aan het Law Committee in Londen.

Het comité, dat de regering in Londen adviseert over wetswijzigingen, vroeg dit najaar om commentaar op het consultatierapport Making a will. Uit dat rapport blijkt dat het in de praktijk lastig is een testament terug te vinden. Dat komt doordat in Engeland en Wales iedereen zelf een testament kan maken. Dat is geldig, ook als het niet door een notaris is gepasseerd en niet is geregistreerd in een officieel register. Wel is het mogelijk om een testament in een commercieel register te registreren.

Meedraaien
Desondanks vindt het Law Committee een wijziging van het systeem niet aan te bevelen, onder meer vanwege de kosten. ARERT reageert (pdf, 116kB) op het rapport door te adviseren toch een Centraal Testamenten Register in te stellen. “Dat kan meedraaien op ons netwerk,” legt Geertjan Sarneel, bestuurslid van ARERT, uit. “Er wonen zoveel Nederlanders en andere Europeanen in Engeland. En andersom. Hun testamenten moeten snel en zonder veel moeite gevonden kunnen worden.”

Notaries Society
Twee leden van de Notaries Society, die circa 850 notaries uit Engeland en Wales vertegenwoordigt, bezochten in september de KNB in Den Haag om zich te laten voorlichten over ons CTR. “Het commentaar van ARERT is buitengewoon nuttig,” reageert oud-voorzitter Anthony Northey. “Bovendien sluit dit naadloos aan op ons commentaar van de Notaries Society.”

Verder in het nieuws

Juridische Poort: meer kennis over fraudeurs nodig

Notarissen hebben onvoldoende middelen om fraude helemaal te voorkomen. Dit blijkt uit de Juridische Poort die de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) donderdag hield. De aanwezige (kandidaa...

Notariaat viert feest met ouderen op 50PlusBeurs

Onder het motto ‘De notaris is jarig en viert feest. Proost u met ons mee?’ vierde het notariaat zijn 175-jarig bestaan afgelopen week op de 50PlusBeurs. Bezoekers konden in de KNB-stand een flesje wa...