Voor het eerst sinds begin coronacrisis daling aantal akten

Het maandelijkse aantal akten is in mei voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis gedaald. Notarissen passeerden afgelopen maand in totaal bijna 143.000 akten. Dat zijn er ruim 4.000 (3 procent) minder dan vorig jaar mei. Oorzaak is de sterke afname van het aantal overdrachten van onroerend goed (-10 procent) en hypotheken (-8 procent).

Vergeleken met de maand april is de daling in de vastgoedpraktijk nog groter. Het aantal overdrachtsakten daalde in een maand tijd met ruim 15 procent, het aantal hypotheken met ruim 10 procent.

Drukte in de ondernemingspraktijk
Net als in april waren notarissen vorige maand erg druk met oprichtingen van bv’s en stichtingen. Het aantal nieuw opgerichte bv’s steeg met 30 procent ten opzichte van mei 2020, het aantal nieuwe stichtingen met bijna 22 procent. Ook het aantal statutenwijzigingen van bv’s steeg explosief, met bijna 30 procent.

Meer huwelijken
Er trouwen momenteel aanzienlijk meer mensen dan vorig jaar in deze periode. Notarissen maakten namelijk 34 procent meer huwelijkse voorwaarden dan in dezelfde maand vorig jaar en 10 procent meer dan in april. Ook het aantal levenstestamenten nam toe (4,5 procent). De stijgende lijn die het aantal samenlevingscontracten de afgelopen maanden liet zien, is definitief voorbij. Was dat aantal in april al flink afgenomen vergeleken met maart, in mei daalde dat aantal ook vergeleken met mei 2020 (8,5 procent).

Coronaeffect
De afname van het aantal coronabesmettingen en -doden is terug te zien in het aantal verklaringen van erfrecht dat notarissen afgelopen maand afgaven. Dat aantal daalde met 10 procent vergeleken met de maand ervoor.

Daling geen verrassing
Dat het aantal akten in mei daalde, kwam niet als een verrassing. In het maandelijks onderzoek dat de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) uitvoert naar nieuwe opdrachten bleek vorige maand al dat het aantal akten in vooral de vastgoedpraktijk zou afnemen. Ook de toename in de ondernemingspraktijk was aangekondigd. De daling in de vastgoedpraktijk lijkt zich volgens het meest recente maandelijkse onderzoek de komende periode door te zetten. 30 procent van de respondenten geeft dat aan in hun antwoorden. Bij 15 procent van de respondenten blijft die afname beperkt tot minder dan 10 procent, 12 procent van hen noteert een daling van tussen de 10 en 25 procent. Het aantal nieuwe zaken in de familiepraktijk is toegenomen bij een kwart van de respondenten, 12 procent noteerde een afname. In de ondernemingspraktijk blijft het druk. Ruim een derde van de respondenten gaf aan dat het aantal nieuwe zaken is toegenomen; 15 procent noteerde een toename met minder dan 10 procent, 17 procent van de respondenten zelfs een toename tussen de 10 en 25 procent.

Verder in het nieuws

Giampaolo Marcoz nieuwe CNUE-voorzitter

De Raad van notarissen in Europa, de CNUE, heeft per 1 januari 2022 een nieuwe voorzitter: Giampaolo Marcoz. De Italiaanse notaris was enige maanden vice-voorzitter en volgt de Hongaar Ádám Tóth op. H...

Notarissen mogen diensten ook na 17.00 uur leveren

Notariskantoren zijn uitgezonderd van de regel om tussen 17.00 uur en 05.00 uur dicht te zijn. Die regel is onderdeel van de nieuwe coronamaatregelen die zondag 28 november ingingen. Ook advocaten, su...

UBO-register niet buiten werking gesteld

Het Haagse gerechtshof heeft een verzoek om de Nederlandse wetgeving voor registratie van Ultimate Beneficial Owners (UBO’s) buiten werking te stellen afgewezen. De Stichting Privacy First had dit in ...