Voorkom nep-erfenis en controleer identiteit notaris

Fraudeurs doen zich voor als notaris en strijken met een verzonnen erfenis steeds meer geld op. Dit meldde dagblad Metro maandag 24 augustus. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft een openbaar register waarin alle notarissen staan vermeld. De beroepsorganisatie adviseert mensen dan ook altijd hierin te kijken als een notaris zomaar contact met hen legt.

Volgens de Fraudehelpdesk blijven alle vormen van internetfraude toenemen. Slachtoffers van zogenoemde “voorschotfraude” – waar erfenis-, loterij- en datingfraude onder valt – betaalden het afgelopen half jaar ruim 2,8 miljoen euro aan oplichters. Ter vergelijking: heel 2014 was dit ook 2,8 miljoen euro, aldus Metro.

Naam misbruiken
De KNB hamert er op om nooit zomaar geld naar iemand over te maken. Alle (kandidaat-)notarissen van Nederland zijn te vinden op www.registernotariaat.nl. Personen die hier niet instaan, zijn geen (kandidaat-)notaris. Het kan ook voorkomen dat de naam van een notaris wordt misbruikt. Vertrouwt u het niet? Bel dan het notariskantoor op om te controleren of er inderdaad contact met u is gezocht.

Verder in het nieuws

Platform digitaal oprichten bv klaar (video)

Het platform om in de toekomst digitaal een bv op te richten is vorige week opgeleverd. Dit betekent dat het systeem waarmee de notaris online een oprichter kan identificeren, spreken en de oprichting...

Fraudezaak Pels Rijcken omvangrijker dan gedacht

De fraudezaak bij Pels Rijcken blijkt omvangrijker dan in eerste instantie werd gedacht. 18 jaar lang heeft de betrokken notaris geld overgeboekt naar privérekeningen op naam van stichtingen die door ...