Website jaarcongres KNB live

De website voor het jaarcongres van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) ‘Goed of fout, min of meer: grip op ethiek en integriteit’ is live gegaan. Het congres vindt plaats op 6 oktober in het Park Inn by Radisson Amsterdam City West in Amsterdam (let op: locatie gewijzigd). Op de website vindt u het programma, de sprekers en de locatie. Ook kunnen leden zich via deze site inschrijven. Nieuw dit jaar: het middagprogramma bestaat uit verschillende break-out sessies.

Ethiek en integriteit, twee onderwerpen die onlosmakelijk met het notariële beroep zijn verbonden. Ook maatschappelijk staan deze onderwerpen de laatste tijd op de kaart. Denk bijvoorbeeld aan de ‘Panama Papers’ of het proefschrift van Raymund Schütz over de rol van het notariaat in en na WOII. Maar wat betekenen de begrippen ‘ethiek’, ‘integriteit’ en ‘moraliteit’ nu precies? Hoe pak je ethische vraagstukken aan als (kandidaat-)notaris én als organisatie? En hoe vergroot je je morele weerbaarheid? Dat zijn vragen waarop tijdens het congres zal worden ingegaan. Insteek is wat de notaris daarbij kan leren van andere disciplines, zoals ethici, organisatiedeskundigen en antropologen. 

Goed-goed vraagstukken
Het plenaire ochtendprogramma start met een bijdrage van Edgar Karssing, universitair hoofddocent Beroepsethiek en Integriteitsmanagement bij Nyenrode Business Universiteit. Hij gaat in op het begrippenkader, vertelt over het verschil tussen goed-fout en goed-goed vraagstukken en het belang van kernwaarden. Wat de notariële kernwaarden precies zijn en wat de rol van de notaris is in de maatschappij, wordt vervolgens besproken door een panel, bestaande uit onder andere Boudewijn Waaijer (hoogleraar notarieel recht Vrije Universiteit Amsterdam), Nora van Oostrom (executive manager Law Firm School) en Iris van Domselaar (executive director Amsterdam Centre on the Legal Professions). De ochtend wordt afgesloten door Jan Tromp, schrijver van het boek ‘De achterkant van Nederland’ over de verwevenheid van onder- en bovenwereld.

Break-out sessies
In de middag zijn er twee rondes met zeven verschillende break-out sessies. Onderwerpen waaruit u kunt kiezen, zijn onder andere: ‘Hoe herken ik fraude’ door de FIOD, ‘Hoe integreer ik integriteit op kantoor’ door Muel Kaptein (KPMG) en ‘Kennismaken met intervisie’ door Frans Meijer (MCG Utrecht). Na afloop van de sessies wordt er plenair afgesloten met een lezing door antropoloog en journalist Joris Luyendijk. Hij schreef in 2015 de bestseller Dit kan niet waar zijn: onder bankiers. Dagvoorzitter is Anouschka Laheij.

Inschrijven
Vanaf nu kunt u zich inschrijven via de nieuwe website knbcongres.nl. Op deze website vindt u informatie over het programma, de sprekers en de locatie. Ook staat hier een link naar diverse artikelen die de komende tijd over het congresthema verschijnen in WPNR en Notariaat Magazine.

Nadere informatie

Verder in het nieuws

Meeste ontzettingen vorig jaar in regio Amsterdam

De kamers voor het notariaat hebben vorig jaar in totaal 485 klachten binnengekregen. De meeste kwamen binnen bij de kamer Arnhem-Leeuwarden, namelijk 189. Dit blijkt uit het jaarverslag van de vier k...