Logo KNB.nl
English

Column van de voorzitter

Kansen zien en grijpen

Sinds het begin van mijn voorzitterschap, nu bijna twee jaar geleden, voer ik regelmatig zogenoemde haardvuurgesprekken met groepjes van drie tot zes leden. Soms alleen, maar vaak ook met een van de andere bestuursleden.

Tekst: Annerie Ploumen | Beeld: Truus van Gog Notariaat Magazine 2022-08
Annerie NM6 750x500

'De KNB gaat leden bij elkaar brengen die graag willen samenwerken'

Dit doen we bijna iedere maandagmiddag van vier uur tot ongeveer half zes, via Teams. Dan bespreken we hoe de leden hun vak ervaren, hoe zij hun toekomst zien en wat ze hierbij verwachten van de KNB. Ook leren en ontwikkelen en de werkprivébalans komen aan bod. Kortom, thema’s die ons allemaal bezighouden bij de uitvoering van ons vak.

Alles zelf doen

Vorig jaar gingen we in gesprek met leden die er alleen voor staan in hun notariële praktijk. Notarissen zonder een toegevoegd of kandidaat-notaris en met een beperkt aantal medewerkers. Zij moeten alles zelf doen en missen soms een gelijkgestemde om even mee te sparren, nieuwe modellen te ontwikkelen of hen waar te nemen bij ziekte en vakantie. Velen van hen vertelden toen de nodige samenwerkingswensen te hebben. Zodoende kwamen wij op het idee om die wensen van kleine kantoren te inventariseren. Zo kregen wij beter inzicht in wat deze leden nodig hebben en waarbij de KNB hen eventueel kan helpen. Over de uitkomsten van dit onderzoek leest u meer in het artikel ‘Samenwerken? Graag!

Rustig praten

Als bestuur van de KNB zien we de haardvuurgesprekken als een kans om eens rustig met elkaar te praten en te horen wat leden nu echt bezighoudt. Bij het samenstellen van de gespreksgroepen kijken we altijd naar de achtergrond van de leden. In een gesprek met drie toegevoegd notarissen bijvoorbeeld kunnen we direct ervaringen vergelijken en komen zowel wij als de deelnemers op ideeën die we anders wellicht gemist zouden hebben. Het zijn inspirerende en waardevolle gesprekken, waarbij we als KNB beter zicht krijgen op de dagelijkse beslommeringen van onze leden. Omgekeerd kunnen we leden rechtstreeks helpen met tips en verwijzingen naar mensen en instanties die hen weer verder kunnen helpen.
Daarom gaat de KNB nu leden bij elkaar brengen die samenwerkingswensen hebben. Dit biedt hun een kans om de basis van hun kantoor te versterken en vragen en zorgen te delen met de juiste collega. Hoe eenvoudig kan het zijn, kansen zien en grijpen.

Reageren?

Mail dan naar nm@knb.nl