Logo KNB.nl
English

Column van de voorzitter

Oekraïne: notarissen doen hun werk

Het is een indrukwekkend verhaal, over het notariaat – of wat daar nog van over is – in Oekraïne (zie het artikel Notaris in Oekraïne). ‘Mijn man en vader zijn sinds het uitbreken van de oorlog soldaat in het Oekraïense leger’, zegt een vrouwelijke notaris. ‘Zonder mijn werk zou ik gek worden.’

Tekst: Annerie Ploumen | Beeld: Truus van Gog Notariaat Magazine 2023-03
Annerie NM6 750x500

'De essentie van ons vak kan niet scherper worden geformuleerd'

Een van haar droevige constateringen is dat ze vier keer zoveel nalatenschappen van jonge mensen moet afwikkelen als in normale tijden. Ik word daar even stil van.

Verwoest

Veel kantoren in het oorlogsgebied zijn verwoest, archieven niet of nauwelijks bruikbaar. En intussen proberen de overgebleven vakgenoten zo goed mogelijk hun werk te doen. Hun flexibiliteit, creativiteit en doorzettingsvermogen dwingen respect af. Want afgezien van de directe gevolgen van het oorlogsgeweld, wordt nog veel meer dan in vredestijd een beroep gedaan op hun empathie en beoordelingsvermogen. En natuurlijk op hun zelfredzaamheid in een werkomgeving waarin alle zekerheden zijn verdwenen.

Betrouwbaarheid

Oorlog is te gruwelijk om als leerschool te dienen. De gebeurtenissen in Oekraïne kunnen hooguit leiden tot een paar observaties. De eerste is dat ze ons opnieuw bewust maken van het belang van verdere digitalisering om de kwetsbaarheid van onze bedrijfsuitoefening te beperken.
De tweede is wezenlijker. Als het leven nauwelijks zekerheden biedt, blijkt meer dan ooit hoe belangrijk het werk van het notariaat is. ‘Het werk van de notaris is het afgelopen jaar alleen maar relevanter geworden’, zegt de president van de Oekraïense notariskamer. ‘We doen alles om de rechten van burgers en bedrijven – zoveel mogelijk – te beschermen.’ De essentie van het vak kan niet scherper geformuleerd worden: ‘We zijn een eiland van betrouwbaarheid.’ Laten we dit alsjeblieft nooit uit het oog verliezen.
Ik wens onze collega’s veel kracht om die rol, waar mogelijk, te blijven vervullen. Ook in absurd moeilijke omstandigheden.