Logo KNB.nl
English

Column van de voorzitter

De unieke positie van de dorpsnotaris

De Zuidas, waar ik werk, is niet bepaald te vergelijken met een dorpsstraat. Hoe kan ik dan weten hoe het is om te werken op een dorpskantoor? Daarin kreeg ik een inkijkje toen ik aan het eind van mijn studie stage liep in Beek (Zuid-Limburg). En in 2010 liep ik een dagje mee met plattelandsnotaris Eric Feijen uit Heerde, inmiddels met pensioen. Daar merkte ik hoe de notaris in zo’n gemeenschap een centrale plek inneemt.

Tekst: Annerie Ploumen | Beeld: Truus van Gog Notariaat Magazine 2024-03
Annerie Ploumen nieuw

Met die ervaring ken ik natuurlijk niet alle ins en outs van het werken op een klein kantoor. Daarom heb ik als voorzitter van de KNB haardvuurgesprekken ingevoerd. Dan vertellen (initieel vooral de kleine) kantoren over de mooie kanten en soms ook de problemen die hun werk met zich meebrengt.
Ik wil hier nog maar eens duidelijk maken dat het absoluut een fabel is dat de KNB deze kantoren, waar het merendeel van onze leden werkt, geen warm hart toedraagt. Ik zie heel goed dat deze kantoren een belangrijke functie vervullen in een gemeenschap. Mede dankzij die lokale dekking heeft het notariaat een unieke positie in de maatschappij.

Samenwerkingswensen

Daarbij kan ik me ook zorgen maken om het voortbestaan van het kleine kantoor. Ons beroep wordt complexer, met meer wetgeving uit Europa, voortschrijdende digitalisering en onze poortwachtersrol. Hoe houd je als dorpsnotaris alle ballen in de lucht? Hoe zorg je ervoor dat je kwaliteit blijft leveren? Samenwerking met collega’s kan in mijn ogen soms uitkomst bieden. Denk bijvoorbeeld aan waarneming bij korte of lange afwezigheid, het delen van een back- of frontoffice of samenwerking in een associatie.
De KNB heeft kleine kantoren vorig jaar gevraagd wat hun samenwerkingswensen zijn en waarin ze ondersteuning van de KNB zouden willen. Met de uitkomsten van deze enquête trekken we nu het land in. We hebben al gesproken met verschillende leden in Brabant en Limburg. Zo proberen we kantoren met vergelijkbare wensen aan elkaar te koppelen. Of de KNB gaat voor hen op zoek naar kandidaat-notarissen die de sprong naar een dorpskantoor willen wagen.

Passie

Hoe goed je dan kunt landen, leest u in de verhalen in dit magazine. Olle Geurts is een van de geïnterviewden. Vol passie vertelt hij over zijn werk in Markelo. Ook de beperkingen van de dorpsnotaris komen aan bod: 'Voor een grensoverschrijdende fusie hoef je natuurlijk niet naar Markelo te gaan; die bagage hebben we gewoon niet. Maar dankzij mijn netwerk kan ik prima doorverwijzen.'
Dat is natuurlijk de juiste keuze. De KNB staat achter ieder kantoor, groot én klein, dat kwaliteit levert. Als die kwaliteit in het geding dreigt te komen, verwijs vooral door. Er komt vast weer iets voor terug dat jij beter kunt doen dan je collega. Als je er zoals Olle mee omgaat, denk ik niet dat je voor je voortbestaan hoeft te vrezen.