D66 wil gespreide schenking voor eigen woning

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg wil dat de voorgestelde eenmalige belastingvrije schenking van 100.000 euro voor een eigen woning ook in delen mag worden gedaan. Dit staat op de website van D66. Ook het CDA, de SP en VVD staan positief tegenover gespreid schenken.

Met ingang van 2017 mag eenmalig maximaal 100.000 euro ten behoeve van de eigen woning worden geschonken aan iemand tussen de 18 en 40 jaar. Van Weyenberg zegt dat niet iedereen 100.000 euro beschikbaar heeft om in één keer te kunnen schenken. Hij begrijpt niet dat ouders bijvoorbeeld niet nu 20.000 euro mogen schenken aan hun kind voor de aanschaf van een woning en vijf jaar later nog eens 20.000 euro om een stukje van de hypotheek af te lossen.

Bijval
D66 krijgt bijval van onder meer CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt die twittert dat het CDA in 2013 al eens voor gespreide schenking pleitte. RTL Nieuws meldt dat de SP het geld van de eenmalige belastingvrijstelling liever anders zou besteden. Maar als de maatregel doorgaat, pleit ook SP-Kamerlid Farshad Bashir ervoor om het mogelijk te maken de schenking over een aantal jaar uit te smeren. Ook de VVD is voor, als het niet te ingewikkeld is.

Verder in het nieuws

Minder scherpe daling aantal akten

De dalende trend van het aantal gepasseerde akten in het notariaat lijkt iets af te vlakken. In de eerste 7 maanden van dit jaar was telkens een daling te zien van ruim 10 procent ten opzichte van vor...