HEMA gestopt met notarisservice

De HEMA is per 29 december vorig jaar gestopt met de notarisservice. Volgens een woordvoerder van de winkelketen past de notarisservice niet meer bij de nieuwe koers en het gewenste aanbod. HEMA richt zich nu op een kleiner assortiment, van goede kwaliteit, dat lang meegaat.

De HEMA begon in oktober 2013 met het aanbieden van standaard samenlevingscontract of testament. Voor de ondertekening en het passeren van de akte konden de consumenten terecht bij diverse notariskantoren waar de HEMA mee samenwerkte.

Gerechtshof
De KNB stapte destijds naar de rechter om te toetsen of notarissen wel aan deze service mochten meewerken. Het Gerechtshof Amsterdam schepte in 2015 uiteindelijk duidelijkheid in deze zaak. De notarisservice voldeed aan de notariële wet- en regelgeving. De notaris hield volgens het hof in voldoende mate regie, zeggenschap en toezicht op de aan HEMA uitbestede werkzaamheden.

Lopende dossiers
Hoewel de HEMA niets loslaat over de reden voor het stopzetten van de notarisservice, publiceerde het wel een document met veelgestelde vragen. Daaruit blijkt dat lopende dossiers worden afgehandeld door de notarissen die de akten hebben opgesteld. Overigens is Kruidvat, dat in 2020 ook een notarisservice begon, eveneens gestopt met het aanbieden van notariële producten.

Verder in het nieuws

Er is veel in het notariaat om positief over te zijn

Het FD heeft vandaag een artikel gepubliceerd over de demografische ontwikkelingen in het notariaat. Daarin ligt de focus op het dalend aantal notarissen en de problemen met bedrijfsopvolging, terwijl...

Notaris Saskia Laseur is Legal Woman of the Year 2023

Notaris Saskia Laseur is verkozen tot Legal Woman of the Year 2023. De jury roemde haar oproep aan andere vrouwelijke juristen om niet terug te schrikken voor nevenfuncties. 'Naast je werk kun je zove...