Kadaster mede dankzij notariaat goed voorbereid op recorddrukte december

Het Kadaster verwerkt in 2020 een recordaantal akten, meer dan 1 miljoen. Vooral in december was het aanbod van akten ongekend hoog, met op sommige dagen meer dan 12.000 stukken per dag. 'Mede door de goede samenwerking met het notariaat waren we goed voorbereid op de ongekende drukte aan het eind van het jaar'.

Volgens hoofdbewaarder Ruben Roes van het Kadaster zijn 12.000 stukken per dag echt gigantische aantallen. 'Ik heb dit soort cijfers op de laatste dag van het jaar niet eerder gezien. In december 2019 zaten we een aantal dagen op ruim 9.000 stukken per dag. Maar 3.000 aanbiedingen per dag méér is gewoon heel veel'.

Signalen
De eindejaarspiek kwam niet onverwacht voor het Kadaster. De oorzaak: de fiscale maatregelen per 1 januari. Particuliere investeerders betalen vanaf die datum 8 procent overdrachtsbelasting. Voorheen was dat 2 procent. Daarom vonden nog snel allerlei overdrachten plaats in 2020. Mede dankzij vroegtijdige signalen uit het notariaat was het Kadaster daar goed op voorbereid. 'Er waren notarissen die ons al in november meldden dat ze klanten nee moesten gaan verkopen om nog dit jaar aan de beurt te komen', legt Roes uit. 'Dat was voor ons een heel duidelijk signaal dat er een groot aanbod te verwachten was'.

KIK-akten
Het Kadaster merkt dat sinds begin dit jaar het aantal akten dat met Ketenintegratie Inschrijving Kadaster (KIK) wordt ingeschreven heel hoog is. Roes: 'Vanwege de fiscale maatregelen komen starters met relatief eenvoudige akten. Soms werden per dag meer dan 60 procent van de akten aangeboden met KIK'. In een gemiddelde maand is dat 40 procent. Omdat KIK-akten geautomatiseerd verwerkt kunnen worden, haalt het Kadaster ook nu de verwerkingstermijnen. 'Het Kadaster en het notariaat zorgen er zo samen voor dat we actueel zijn en de rechtszekerheid dienen. Dit jaar willen we verder automatiseren. We werken bijvoorbeeld aan modellen waarbij we ook nieuwbouw kunnen gaan automatiseren'.

Recordaantal
Dat het Kadaster in 2020 records heeft gebroken komt niet uit de lucht vallen. Eerder kon de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) al melden dat vorig jaar een recordaantal akten is gepasseerd: iets meer dan 1.945.000. Dat is een stijging van ruim 9 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Toen passeerden notarissen gezamenlijk ruim 1.780.000 akten. En dat aantal was het grootste aantal in twintig jaar. De stijging in 2020 wordt vooral veroorzaakt door een toename van het aantal leveringen van vastgoed en het aantal hypotheekakten.

Verder in het nieuws

Nieuwe regels bestuur en toezicht rechtspersonen

De Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR) treedt op 1 juli in werking. De hierin opgenomen wetswijzigingen hebben gevolgen voor het notariaat en de statuten van bestaande en nieuwe verenigingen...

Minister ondersteunt Zorgeloos Vastgoed

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Kajsa Ollongren, steunt Zorgeloos Vastgoed. Dit is het samenwerkingsverband tussen verschillende partijen die betrokken zijn bij het kopen va...

Particulieren voldoende beschermd bij grondhandel

Het kabinet vindt dat notarissen particulieren voldoende beschermen tegen risico’s bij grondinvesteringen. Dat blijkt uit de antwoorden van de minister van Financiën, Wopke Hoekstra, op schriftelijke ...