Krantenartikel over witwasdossiers leidt tot Kamervragen

De PvdA heeft Kamervragen gesteld aan minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie en minister Dijsselbloem van Financiën over witwasdossiers die blijven liggen bij de Financial Intelligence Unit (FIU). Ook de SP stelde minister Van der Steur Kamervragen over deze kwestie. Beide partijen baseren hun Kamervragen op een artikel uit De Telegraaf, waarin staat dat met de gegevens van de FIU te weinig gebeurt.

De FIU, waar ook notarissen ongebruikelijke transacties moeten melden, ontving volgens de krant in 2014 ruim 277.000 ongebruikelijke transacties. De PvdA wil nu weten naar hoeveel van deze transacties daadwerkelijk onderzoek is gedaan. Daarnaast is de partij benieuwd welke maatregelen worden genomen om de coördinatie tussen instanties die zich bezighouden met de opsporing van witwassen te verbeteren. Ook de SP vraagt naar de samenwerking tussen de FIU, de opsporingsdiensten en de Belastingdienst. In dit verband wil de partij weten of de opsporingsdiensten en de Belastingdienst voldoende capaciteit en middelen hebben om alle meldingen van de FIU te onderzoeken.

Verder in het nieuws

Minister Hoekstra: ‘Privacy UBO verbeterd’

UBO’s krijgen inzicht in hoe vaak hun informatie wordt geraadpleegd. Ook wordt de identificatie van raadplegers van het UBO-register verbeterd. Met deze twee maatregelen wil minister Wopke Hoekstra va...