Notarissen passeren weer meer leverings- en hypotheekakten

De kranten staan er vol van: de huizenmarkt trekt aan. Ook in het notariaat is die tendens zichtbaar. Notarissen passeren weer meer leverings- en hypotheekakten. Het aantal leveringsakten is in het afgelopen kwartaal met 22 procent omhoog gegaan in vergelijking met datzelfde kwartaal een jaar eerder. Het aantal hypotheekakten zelfs met 28 procent. Dit blijkt uit de factsheet akten die de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) vanaf vandaag elk kwartaal publiceert.

Sinds 1 juli 2014 registeren alle notariskantoren akten digitaal. Dit scheelt niet alleen veel tijd, maar zorgt er ook voor dat de KNB trends kan signaleren. Nu het notariaat hier een jaar mee bezig is, kan de beroepsorganisatie de cijfers van afgelopen kwartaal vergelijken met vorig jaar. Daaruit blijkt dat het drukker is in het notariaat dan vorig jaar. In het derde kwartaal van 2015 werden er 353.751 akten geregistreerd. Dit zijn er 47.086 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Een stijging van 13 procent.

Opmars levenstestament
Het levenstestament is bezig aan een enorme opmars. Het is in het afgelopen kwartaal de top 5 van akten binnengekomen. Vorig jaar stond het levenstestament met 6.952 akten in het derde kwartaal nog op de 10e plek. Dit jaar zijn er in diezelfde periode 11.575 levenstestamenten geregistreerd. Een stijging van 60 procent.

Meer kandidaten en medewerkers
Het aantal notarissen blijft dalen. Per 1 oktober zijn dit er 1.295: tien minder dan een kwartaal eerder. Dit staat in de nieuwe factsheets leden en medewerkers. Het aantal kandidaat-notarissen daarentegen zit in de lift. Het afgelopen jaar laat elk kwartaal een lichte stijging zien. Nederland telt per 1 oktober 1.711 kandidaat-notarissen. Dit zijn er 41 meer dan vorig kwartaal. Het aantal toegevoegd notarissen is in een jaar tijd bijna verdubbeld en ook het aantal medewerkers blijft stijgen.  Vergeleken met juli werken er nu 56 mensen meer in het notariaat als medewerker. 

Ook is er een factsheet van het afgelopen kwartaal met cijfers over testamenten. Bekijk alle factsheets

Verder in het nieuws

Weer minder akten gepasseerd in april

Notarissen hebben in april, voor de vierde maand op rij, minder akten gepasseerd dan in dezelfde periode vorige jaar. Zetten notarissen in april 2022 hun handtekening onder ruim 155.000 akten, in apri...