Zorgen om financiële ouderenmishandeling

Is financiële ouderenmishandeling toegenomen door de coronacrisis en klopt het dat jaarlijks 30.000 ouderen slachtoffer zijn van financiële uitbuiting? Dat wil Corrie van Brenk (50PLUS) weten van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Aanleiding voor haar Kamervragen is een recente uitzending van Zembla over dit onderwerp.

Van Brenk wil van de minister ook weten hoeveel ‘lokale allianties’ er actief zijn. Dit zijn netwerken van private en publieke deelnemers die hun kennis delen om financieel misbruik van ouderen tegen te gaan. Ook notarissen nemen deel aan deze initiatieven. Van Brenk ziet graag dat elke Nederlandse gemeente een dergelijke alliantie krijgt.

Tips
Na de uitzending kwam Zembla met verschillende tips om financiële uitbuiting te voorkomen. Eenzame ouderen lopen meer risico. Hen wordt aangeraden de huisarts of het sociaal wijkteam om hulp te vragen. Een ander advies aan ouderen is vooruit te denken: wie mag hun financiën beheren als zij dat zelf niet meer kunnen? Dit kunnen zij bij de notaris in een levenstestament vastleggen.

Verder in het nieuws

Aantal gepasseerde akten blijft dalen

In mei passeerden notarissen minder akten dan in dezelfde maand vorig jaar: 142.000 tegenover ruim 160.000 in mei 2022. Daarmee blijft de daling van het aantal gepasseerde akten voortduren. Met name h...

Startersvrijstelling in 2022 minder gebruikt

Minder woningkopers hebben in 2022 gebruik gemaakt van de startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting. In 2021 is 105.000 keer een beroep gedaan op deze vrijstelling, in 2022 daalde dit aantal n...