Algehele gemeenschap van goederen bij burgerlijke stand

Standpunt

Het wetsvoorstel ‘Wegnemen notariskosten bij algehele gemeenschap van goederen’ voorziet niet in de noodzakelijke, betrouwbare voorlichting aan stellen die willen trouwen in gemeenschap van goederen. Een ambtenaar van de burgerlijke stand heeft immers de kennis niet die een notaris wel heeft. Ook zorgt het voorstel voor verwarring, omdat onlangs de beperkte gemeenschap van goederen als basisstelsel is ingevoerd. Dit wetsvoorstel is weer een wijziging daarop.

Toelichting

Het wetsvoorstel van minister Sander Dekker regelt dat stellen die in algehele gemeenschap van goederen willen trouwen niet meer naar de notaris hoeven om dat te regelen. Zij kunnen bij een ambtenaar van de burgerlijke stand aangeven dat ze in algehele gemeenschap van goederen willen trouwen.

Minister Dekker komt met dit voorstel omdat regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie destijds in het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ hebben afgesproken te onderzoeken of de noodzaak tot het maken van notariskosten kan worden weggenomen voor paren die in algehele gemeenschap van goederen willen trouwen. Eerder maakte de ChristenUnie daar tijdens de Kamerbehandeling van het wetsvoorstel beperkte gemeenschap al een punt van. Minister Dekker (J&V) heeft deze passage vertaald in het wetsvoorstel. Stellen die in algehele gemeenschap van goederen willen trouwen hoeven straks niet meer naar de notaris om dat te regelen.

Naar aanleiding van de vrij kritische reacties op de consultatieversie van het wetsvoorstel is er opnieuw overleg geweest tussen KNB en ministerie. De uitkomst van dit overleg is dat momenteel overlegd wordt over een mogelijk alternatief. Dit gebeurt in samenspraak met de belangenvereniging voor ambtenaren van de burgerlijke stand, de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVvB).

Column

Lees ook de column van KNB-voorzitter Nick van Buitenen over rechtsbescherming van de burger.

Nieuws over dit standpunt

KNB maakt kennis met minister Sander Dekker

Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming kreeg maandag 2 juli bezoek van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Voorzitter Nick van Buitenen, directeur Hans Kuijpers en juridisch adv...

KNB dient scherpe reactie in op wetsvoorstel Dekker

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft vandaag haar reactie (pdf, 360 kB) gegeven op het wetsvoorstel wegnemen notariskosten bij algehele gemeenschap van goederen. Het wetsvoorstel vo...