Europese lobby effectief: deregulering van de baan

Het notariaat komt niet op de lijst met beroepen die in aanmerking komen voor verdere deregulering. Dat bevestigt de eurocommissaris voor de interne markt, de Fransman Thierry Breton. Daarmee is de lobby van de Koninklijke Notariële beroepsorganisatie (KNB), in samenwerking met de Raad van notarissen in Europa (CNUE), tegen het initiatief van het Directoraat-Generaal 'GROW' van de Europese Commissie effectief gebleken.

De KNB, de CNUE en verschillende individuele lidstaten van de Europese Unie maakten eerder al bezwaar tegen het voornemen van de Europese Commissie om onder meer het notariaat verder te dereguleren. Dit voornemen achtte de KNB onverenigbaar met het EU-recht. In 2005, 2013 en 2018 heeft de EU-wetgever namelijk herhaaldelijk besloten notarissen expliciet uit te sluiten van de dienstenrichtlijn, de richtlijn beroepskwalificaties en de richtlijn evenredigheidstoetsing.

Verweer
Inmiddels heeft ook het betreffende directoraat schriftelijk (pdf, 209 kB) laten weten dat het notariaat geen deel uit zal maken van de nu te beoordelen beroepen. Het doel van de Europese Commissie, een interne markt zonder onrechtvaardige of disproportionele belemmeringen, blijft echter onveranderd. Indien er andere initiatieven worden ontplooit die het notariaat bedreigen, zal de KNB niet aarzelen hier wederom in het verweer te komen.


Verder in het nieuws

Er is veel in het notariaat om positief over te zijn

Het FD heeft vandaag een artikel gepubliceerd over de demografische ontwikkelingen in het notariaat. Daarin ligt de focus op het dalend aantal notarissen en de problemen met bedrijfsopvolging, terwijl...

Notaris Saskia Laseur is Legal Woman of the Year 2023

Notaris Saskia Laseur is verkozen tot Legal Woman of the Year 2023. De jury roemde haar oproep aan andere vrouwelijke juristen om niet terug te schrikken voor nevenfuncties. 'Naast je werk kun je zove...