KNB: zorg eerst dat bestaande anti-witwasregels worden toegepast

Meer Europese regels tegen witwassen zijn niet nodig, de toepassing van bestaande regels is belangrijker. Dat was het belangrijkste pleidooi van de KNB bij enkele gesprekken met Nederlandse Europarlementariërs.

Na de Europese verkiezingen van mei maakt de KNB een rondje langs de net gekozen Nederlandse Europarlementariërs. Donderdag bezocht een delegatie van de KNB Brussel en lichtte daar de verlanglijstjes toe die KNB en de Raad van Europese Notarissen in Europa, de CNUE, hebben opgesteld voor het nieuwe Europees Parlement.

Nieuwe regels
De EU werkt aan voortdurende uitbreiding van de anti-witwasrichtlijnen. Signalen uit sommige lidstaten wijzen erop dat sommige notariaten zich nog maar net realiseren dat ze een taak hebben in de uitvoering van Europees anti-witwasbeleid. Het is volgens de KNB daarom van belang te zorgen dat eerst de bestaande regels overal worden toegepast, in plaats van met weer nieuwe regels te komen.

Seminars
De grensoverschrijdende seminars die de Europese notariaten organiseren zijn in dat kader erg belangrijk, omdat notarissen daar met elkaar discussiëren over hoe zij fraude en witwassen kunnen tegengaan. De Europarlementariërs waren zeer geïnteresseerd in die seminars. Op 7 februari is het volgende seminar over anti-witwassen in Brussel, georganiseerd door het Belgisch notariaat, met de KNB als partner. Het seminar is dankzij subsidie van de EU gratis voor notarissen.

Verder in het nieuws

Weer minder akten gepasseerd in april

Notarissen hebben in april, voor de vierde maand op rij, minder akten gepasseerd dan in dezelfde periode vorige jaar. Zetten notarissen in april 2022 hun handtekening onder ruim 155.000 akten, in apri...