VNO-NCW en MKB-Nederland willen terughoudendheid bij implementatie UBO-register

Het kabinet moet terughoudend zijn met de implementatie van het Europese UBO-register, dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland. Volgens de organisaties sluiten familiebedrijven in Nederland vertrek naar het buitenland niet uit omdat ze vrezen voor hun privacy als zij verplicht worden hun grootaandeelhouders in te schrijven in een openbaar register. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) deelt de zorgen van VNO-NCW en MKB-Nederland en steunt de roep om terughoudendheid.

Volgens een nieuwe Europese richtlijn moeten straks alle natuurlijke personen met een belang van 25 procent of meer in een bedrijf worden geregistreerd in een nieuw register. Dit UBO-register (ultimate beneficial owner) is toegankelijk voor overheidsinstanties en hun financiële onderzoeksafdelingen, maar ook voor bijvoorbeeld banken en voor degenen die een `legitiem belang´ kunnen aantonen bij die toegang.

Miljonairslijstjes
Met name familiebedrijven vrezen voor deze nieuwe regelgeving, omdat zij bang zijn voor de persoonlijke vrijheid van familieleden (kidnapping), chantage en ongewenste vermelding op miljonairslijstjes. VNO-NCW en MKB-Nederland geven in een brief aan ministers Kamp (Economische Zaken) en Van der Steur (Veiligheid en Justitie) aan dat familiebedrijven belangrijk zijn voor de Nederlandse economie en voor Nederland behouden moeten blijven. Daarom verzoeken zij het kabinet met klem om terughoudend te zijn met de implementatie van het Europese UBO-register en gebruik te maken van de opties die de richtlijn daarvoor biedt, in het belang van de Nederlandse economie.

Verder in het nieuws

Deelgezag mogelijk voor meeroudergezinnen

Een kind mag in de toekomst maximaal vier ouders hebben. Dat blijkt uit een brief van de ministers van Rechtsbescherming en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan beide Kamers. De twee officiële oud...