Wijzigingswet toegang UBO-register besproken

Zorgen over privacy, de invulling van het begrip ‘legitiem belang’ en verschillende moties en amendementen kwamen maandag aan de orde tijdens het debat over de ‘Wijzigingswet beperking toegang UBO-registers’. Volgende week stemt de Tweede Kamer over de moties en kan Eelco Heinen, de minister van Financiën, verder met het uitwerken van de wetswijziging.

Verschillende Kamerleden uitten tijdens het debat van de vaste Kamercommissie voor Financiën hun zorgen over de privacy van uiteindelijk belanghebbenden (UBO’s). Zij vroegen zich af of de wetswijziging voldoende bescherming biedt tegen misbruik van gegevens. Daarnaast bespraken zij hoe het begrip ‘legitiem belang’ wordt ingevuld, aangezien dit de basis vormt voor toegang tot het register van andere partijen dan onder meer bevoegde autoriteiten en Wwft-instellingen. Heinen gaf aan dat dit in een nog op te stellen algemene maatregel van bestuur (AMvB) wordt vastgelegd.

Administratieve lasten
Ook de administratieve lasten voor ondernemers kwamen aan bod. Vooral de toegang tot het register via eHerkenning riep vragen op. De minister erkende de zorgen en gaf aan dat er wordt gewerkt aan een implementatie die voor zo min mogelijk administratieve lasten zorgt.

Geen weigerlijsten
Een ander bespreekpunt was de  motie van Folkert Idsinga en Jesse Six Dijkstra (NSC). Daarin wordt opgeroepen om te voorkomen dat gegevensdeling leidt tot een weigerlijst in het betalingsverkeer. Heinen gaf aan dat deze aspecten worden meegenomen in de verdere uitwerking van de wet.

Evenwichtige benadering
De minister benadrukte het belang van een evenwichtige benadering tussen transparantie en privacybescherming. Hij verwees naar de uitspraak van het Hof van Justitie van de EU, die de aanleiding was voor de wetswijziging. De minister gaf verder aan dat de aansluiting van het notariaat op het register via de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) zich in een vergevorderd stadium bevindt.

Stemmen
Aanstaande dinsdag wordt er gestemd over de ingediende moties en amendementen. De verdere uitwerking van de AMvB en de impact van de wetswijziging blijven onderwerp van debat in de Kamer.

Verder in het nieuws

Veel steun in Tweede Kamer voor sociaal notariaat

Veel politieke partijen onderstreepten tijdens het Kamerdebat over Juridische Beroepen het belang van toegang tot het notariaat voor financieel minder draagkrachtigen. Om dit onder de aandacht te bren...

Kabinet pakt ongelijke breukdelengemeenschap aan

Het kabinet wil dat een huwelijksgoederengemeenschap of een finaal verrekenbeding met ongelijke breukdelen gaat leiden tot heffing van schenk- of erfbelasting. Dit blijkt uit de Voorjaarsnota en een i...

Geen maatregelen tegen baby-bv

De staatssecretaris Rechtsbescherming, Teun Struycken, ziet geen redenen om maatregelen te nemen tegen de baby-bv. Het aantal baby-bv's is dermate gering, dat dit geen ingreep in het ondernemingsrecht...

Aantal klachten bij Geschillencommissie blijft gelijk

De Geschillencommissie Notariaat heeft in 2024 ongeveer evenveel klachten van consumenten behandeld als het jaar daarvoor: 61 om 60. De meest genoemde klachten zijn de in rekening gebrachte kosten, de...