UBO-register niet buiten werking gesteld

Het Haagse gerechtshof heeft een verzoek om de Nederlandse wetgeving voor registratie van Ultimate Beneficial Owners (UBO’s) buiten werking te stellen afgewezen. De Stichting Privacy First had dit in een hoger beroep geëist.

De stichting wilde middels een kort geding de UBO-wetgeving buiten werking laten stellen omdat deze volgens haar in strijd is met grondrechten, EU-grondbeginselen en privacyregels. De voorzieningenrechter wees deze claim eerder al af en het gerechtshof bevestigt nu die uitspraak.

Ernstige schade
De Nederlandse rechter kan niet zonder dat het Hof van Justitie van de Europese Unie de Europese regels waarop het UBO-register is gebaseerd ongeldig heeft verklaard, de nationale implementatiewetgeving buiten werking stellen. Volgens het gerechtshof is het verder niet aannemelijk dat UBO’s op korte termijn onherstelbare en ernstige schade zullen leiden als mensen via het UBO-register achter de naam, geboortemaand- en jaar, de woonplaats en nationaliteit van de UBO weten te komen. Dat zijn volgens het hof vereisten om op Europese richtlijnen gebaseerde wetgeving tijdelijk te kunnen opschorten. Bovendien kan een UBO, die vreest door het openbaar maken van persoonsgegevens kans te maken op bijvoorbeeld afpersing of ontvoering, die gegevens al laten afschermen voor het algemene publiek.

Verder in het nieuws

'Kritisch naar wetgeving kijken trok mij wel'

De Gecombineerde Commissie Vennootschapsrecht (GCV) van de KNB en de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) heeft per 1 oktober een nieuw lid: Martijn van Steensel, kandidaat-notaris en partner bij Van...

Flinke stijging hypotheek- en overdrachtsakten

Het aantal hypotheek- en overdrachtsakten is in augustus flink gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Het aantal gepasseerde hypotheekakten steeg met 18 procent, het aantal overdrachtsak...