Notariaat sluit zich aan bij VWS-campagne ‘Veilig financieel ouder worden’

Staatssecretaris Martin van Rijn van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaf maandag het startsein van de campagne ‘Veilig financieel ouder worden’. Het notariaat heeft zich hierbij aangesloten. Doel is ouderen beter beschermen tegen financiële uitbuiting.

Zo’n twintig organisaties, waaronder VWS, notarissen, Veilig Thuis, seniorenorganisaties, banken, bewindvoerders en de politie slaan de handen ineen om ouderen veel bewuster te maken van het risico van financiële uitbuiting en de mogelijkheden om hun financiële zaken zo te regelen dat de kans op uitbuiting afneemt. Daarnaast wordt de aanpak van financiële uitbuiting verbeterd.

Levenstestament
Financiële uitbuiting van ouderen bestaat in allerlei soorten en maten. Een oude tante die onder druk wordt gezet door een neef om haar testament in zijn voordeel te veranderen. Een dochter die ook even haar eigen boodschappen doet met het pasje van haar bejaarde vader. Van Rijn: ‘Ouderen kunnen zelf veel doen om financiële uitbuiting te voorkomen, bijvoorbeeld door in een levenstestament vast te leggen wie je financiën mag beheren als je zelf te ziek of te kwetsbaar bent om dat te doen.’ De KNB is eerder dit jaar de campagne ‘Wie van de drie’ begonnen. Hierin staat het levenstestament centraal.
 
Handelingsvaardig
Met de publiekscampagne ‘Een veilig thuis, daar maak je je toch sterk voor’ moet het taboe onder ouderen worden doorbroken. Dat begint – volgens Van Rijn – met praten over misbruik of uitbuiting. ‘Maar wat doe je als professional na signalering van financiële uitbuiting? Daar zit nog veel handelingsverlegenheid. Dat moet worden omgezet in handelingsvaardigheid. Om dit te doorbreken is meer kennis, vaardigheden en leren van ervaringen van anderen van groot belang. Daarom moet een integrale aanpak tot stand worden gebracht’, aldus de staatssecretaris.  

Actieplan
Het tegengaan van financiële uitbuiting maakte een belangrijk deel uit van het actieplan 'Ouderen in Veilige Handen' dat sinds 2011 bestaat. De brede alliantie ‘Veilig financieel ouder worden’ is een van de vervolgacties op dat actieplan dat staatssecretaris Van Rijn op 15 juni bekend maakte. Andere acties zijn: het taboe doorbreken, van handelingsverlegen naar handelingsvaardig, ontspoorde mantelzorg voorkomen en versterking van de justitiële inzet.

conferentie voortzetting ouderen in veilige handen

Verder in het nieuws

'Het werk is minder zwart-wit dan mensen soms denken'

De KNB verwelkomt doorlopend nieuwe leden. Wie zijn die mensen die kiezen voor een loopbaan in het notariaat? Waarom hebben ze voor dit vak gekozen en wat zijn hun verwachtingen? Iedere maand zetten w...

Nieuwe podcast: De vastgoednotaris als poortwachter

Witwasconstructies, ABC-transacties en katvangers: ze komen allemaal aan bod in de nieuwe podcast 'De vastgoednotaris als poortwachter'. Onder meer Robert Helder (Universiteit Utrecht), Dirk Kolkman (...

Notaris vertrekt voor fietstocht van 3 maanden

Vrijdag trekt notaris Ellen van Pelt de deur van haar kantoor in Assen achter haar dicht. Maandag springt zij op haar fiets voor een tocht van 3 maanden. Waar die haar gaat brengen weet zij nog niet, ...